Στην παράσταση "Οι Άθλιοι", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, ο Γιώργος Τσουρουνάκης αναλαμβάνει δύο ιδιαίτερους ρόλους, που τοποθετούνται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους και ενσαρκώνουν δύο αντιθετικές προσωπικότητες. Ο Γραμματέας του Αγιάννη, με την ευγένεια και την ενσυναίσθηση του χαρακτήρα του, και ο Βοηθός του Ιαβέρη, με τον αυστηρό και πιστό του χαρακτήρα, αποτελούν προκλήσεις για τον ηθοποιό, ο οποίος καλείται να αποδώσει με ακρίβεια τις αντιφάσεις και τις δυναμικές των δύο αυτών ρόλων. Στη συνέντευξή του, ο Γιώργος Τσουρουνάκης μας μιλά για την προσέγγισή του στους ρόλους, τις προκλήσεις της ερμηνείας και τη συνεργασία του με τη σκηνοθέτιδα, αναλύοντας τις αντιφάσεις και τα μηνύματα που περνούν μέσα από τους χαρακτήρες του στην παράσταση.
Στους "Άθλιους" ενσαρκώνεις δύο διαφορετικούς ρόλους σε δύο ξεχωριστές χρονικές περιόδους του έργου. Πώς προσεγγίζεις αυτή τη διπλή ερμηνεία;
Η ερμηνεία δύο διαφορετικών ρόλων σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους, απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση για τον καθένα. Για να κατανοήσω το πλαίσιο και τις κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής, μελέτησα το θεατρικό έργο και γενικές πληροφορίες σχετικά με την εποχή. Τα υπόλοιπα ερεθίσματα των χαρακτήρων που υποδύομαι, γεννήθηκαν από την διαδικασία των προβών, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση που έλαβα και την αλληλεπίδραση με τους συμπρωταγωνιστές μου.
Ο Γραμματέας του Αγιάννη και ο Βοηθός του Ιαβέρη βρίσκονται δίπλα σε δύο ισχυρές και αντίθετες προσωπικότητες. Πώς επηρεάζονται οι χαρακτήρες σου από αυτές τις δυναμικές;
Οι δυο ρολόι που ερμηνεύω ήταν πρόκληση για μένα και πολύ ενδιαφέρον το να καταφέρω να βρω διαφορετικά χαρακτηριστικά για αυτούς τους δύο ήρωες. Ο Γραμματέας του Γιάννη Αγιάννη, ένας ευγενής και δοτικός χαρακτήρας, προστατευτικός απέναντι τον κύριο του, τον συναισθάνεται, τον νοιάζεται βαθιά και οι δυο τους φαίνεται να επικοινωνούν με έναν δικό τους κώδικα. Εν αντιθέσει, ο αστυνομικός και βοηθός του Ιαβέρη, σαν χαρακτήρας φαίνεται να εκτελεί απλά μεν, αλλά πιστά τις εντολές του ανώτερου του. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη σύνδεση και ταύτιση με τις απόλυτες και καταλυτικές απόψεις του Ιαβέρη. Μεταξύ τους υπάρχει μια σχέση κυρίως συνεργασίας, από την οποία δεν λείπει η έντονη δόση χιούμορ του χαρακτήρα μου που κάνει την αλληλεπίδραση τους λίγο πιο ανάλαφρη.
Ποια στοιχεία διαφοροποιούν τον τρόπο που υποδύεσαι τους δύο ρόλους ώστε να είναι ξεκάθαρη η μετάβαση από τον έναν στον άλλο;
Πρώτα από όλα, διαφοροποιείται η όψη και ο εμφάνιση των δύο ρόλων. Σε πρακτικό επίπεδο, προσαρμόζεται η φωνή και οι κινήσεις ώστε να ταιριάζουν με τον κάθε χαρακτήρα.
Ο Ιαβέρης είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα με αυστηρό ηθικό κώδικα. Ως βοηθός του, πώς βλέπεις τον τρόπο που ο χαρακτήρας σου τον αντιμετωπίζει;
Ο Ιαβέρης πράγματι είναι άνθρωπος με μεγάλη αίσθηση του δικαίου, του σωστού, του ηθικού. Ως βοηθός του ακολουθώ τις εντολές του με απλότητα και αφοσίωση, χωρίς όμως να υιοθετώ πλήρως τις ακραίες αντιλήψεις του. Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας μου, χρησιμοποιεί το χιούμορ και το γέλιο σε μια προσπάθεια να γίνει προσιτός και αποδεκτός από τον Ιαβέρη και τους γύρω του. Τον βλέπω να έχει τις φοβίες του, τι δεύτερες σκέψεις και τις αμφιβολίες του, παρόλα αυτά προσπαθεί να δείχνει μια δυναμική που να μοιάζει με αυτή του Ιαβέρη.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σκηνή που σου φάνηκε πιο δύσκολη να ερμηνεύσεις και γιατί;
Η δυσκολία/πρόκληση που συνάντησα ήταν οι δυο τόσο διαφορετικοί και παράλληλα ενδιαφέροντες ρόλοι που κλήθηκα να ερμηνεύσω. Αν επιλέξω κάποια συγκεκριμένη σκηνή, είναι αυτή του μαύρου και του λευκού χορού, που είχε την έντονη απαίτηση του συγχρονισμού τόσο στο κείμενο όσο και στην κινησιολογία .
Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο από τη συνεργασία σου με την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στη σκηνοθεσία αυτού του έργου;
Με την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη συνεργάστηκα για πρώτη φορά στους Άθλιους. Γνώρισα μια πολύ ευφυή και δημιουργική καλλιτέχνη, που δίνει άπλετο χώρο στους ηθοποιούς της και κάνει τη διαδικασία της δημιουργίας της παράστασης να μοιάζει μαγικό ταξίδι! Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ξεκάθαρη σκηνοθετική της ματιά και η προσοχή που δίνει στις λεπτομέρειες. Έχει την ικανότητα να καθοδηγεί τους ηθοποιούς με τρόπο που αναδεικνύει τόσο τη δυναμική του κάθε χαρακτήρα όσο και τη συνολική ατμόσφαιρα του έργου.
Οι Άθλιοι είναι γεμάτοι αντιθέσεις: δικαιοσύνη και αδικία, ηθική και διαφθορά, καταπίεση και ελευθερία. Πού τοποθετείς τους χαρακτήρες σου μέσα σε αυτά τα δίπολα;
Και οι δυο χαρακτήρες που υποδύομαι υποστηρίζουν την δικαιοσύνη, την ηθική και την ελευθερία. Ωστόσο, ο βοηθός του Ιαβέρη πολλές φορές αναγκάζεται, μέσα από τις εντολές που εκτελεί, να πράττει άδικα και αυταρχικά.
Αν μπορούσες να συνοψίσεις τον ρόλο σου σε μία μόνο λέξη για τον κάθε χαρακτήρα, ποιες θα ήταν αυτές;
Για τον γραμματέα του Γιάννη Αγιάννη η λέξη που θα επέλεγα είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει σαν ήρωα, η ενσυναίσθηση. Για τον βοηθό του Ιαβέρη, είναι η αφέλεια.
Υπάρχει κάποια σκηνή ή ατάκα που σε αγγίζει ιδιαίτερα και νιώθεις ότι συμπυκνώνει το νόημα της ιστορίας σου μέσα στο έργο;
Οι δυνατές σκηνές στο συγκεκριμένο έργο είναι πολλές. Μια σκηνή που ξεχωρίζω, μου γεννάει συναίσθημα και δεν θα χορτάσω να την παρακολουθώ από τα παρασκήνια, είναι η σκηνή του οδοφράγματος, η στιγμή της εξέγερσης και της επανάστασης που διαδραματίζεται μέσα στο έργο. Συμβολίζει την ανάγκη για ελευθερία και την ενότητα των ανθρώπων για έναν κοινό σκοπό.
Τι αποκομίζεις από αυτή την εμπειρία ως ηθοποιός και πώς σε έχει επηρεάσει στη θεατρική σου πορεία;
Πέρα από τη σπουδαία επιτυχία της παράστασης, αυτό που μου έμεινε περισσότερο είναι η δυνατή σχέση που ανέπτυξα με όλους τους ηθοποιούς. Και φυσικά οι συγκινητικές και τόσο αληθινές κριτικές του κόσμου που παρακολούθησε την παράσταση. Βλέπαμε τους θεατές στο τέλος της παράστασης με τα μάτια δακρυσμένα από τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν. Σίγουρα αυτή η συνεργασία αποτελεί και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, έναν σταθμό, ανάμεσα στις συνεργασίες που έχω κάνει και αυτές που έρχονται.
Συνέντευξη: Ασπασία Σδούγκου
Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Οι Άθλιοι" του Βίκτορος Ουγκό στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού