ΜΟΥΣΙΚΗ

Cosmos: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Η ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κ. Saariaho: Asteroid 4179: Toutatis (α’ εκτέλεση ΚΟΘ)

Καλεβάλα – μελωδία για φωνή και νικελάρπα (διασκευή: Αφροδίτη Πατουλίδου)

J. Sibelius: Luonnotar για σοπράνο και ορχήστρα, έργο 70 (α’ εκτέλεση ΚΟΘ)

C. Nilsen: Helios Overture, έργο 17

G. Holst: The Planets, έργο 32

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον κοσμικό ταξίδι, που συνδυάζει μουσική και εικόνα, σε μία κορυφαία σύμπραξη τεσσάρων πολιτιστικών φορέων της πόλης. Η Κ.Ο.Θ. προσφέρει τη μουσική, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τους φιλόξενους χώρους του, το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνη-Συλλογή Κωστάκη το φωτογραφικό υλικό που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης την πολύτιμη υποστήριξη στην έκθεση αστροφωτογραφίας που θα προηγηθεί στο φουαγιέ του Μεγάρου.

Όταν το 2004 ο αστεροειδής 4179 – Τουτάτης πέρασε τόσο κοντά από τη Γη, όσο τέσσερις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης, η Φινλανδή συνθέτης Κάιγια Σααριάχο άρχισε να ενδιαφέρεται γι’ αυτόν τον περίεργο διαστημικό βράχο με το περίεργο σχήμα και την ακανόνιστη τροχιά και μελετώντας τον εμπνεύστηκε την ομώνυμη σύνθεση. Στα επίγεια μας επαναφέρει ο Σιμπέλιους με το εθνικό έπος της Φινλανδίας, την Καλεβάλα, από όπου αντλεί το απόσπασμα για τη Θεά Λουόννοταρ, την πρωταρχική Παρθένα του Αέρα και δημιουργό της Γης, που γέννησε τον Βαϊναμόινεν, κάτοχο της μαγικής δύναμης της μουσικής. Πριν από αυτό η Αφροδίτη Πατουλίδου θα ερμηνεύσει με φωνή και νικελάρπα ένα απόσπασμα από την Καλεβάλα και συγκεκριμένα από το 1ο ΑΣΜΑ: Η γέννηση του Βαϊναμόινεν και η δημιουργία του κόσμου.

Ο Δανός Καρλ Νίλσεν εμπνεύστηκε την Εισαγωγή Ήλιος σε ένα ταξίδι του στην Ακρόπολη και θαμπωμένος θέλησε να περιγράψει την πορεία του ήλιου πάνω από το Αιγαίο, από τη θριαμβευτική ανατολή του ως το αρχοντικό του βασίλεμα. Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται από εκεί που άρχισε: στο αχανές διάστημα και στους Πλανήτες, που μας περιγράφει γλαφυρά ο Χολστ, μέσα από τη μουσική του.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί προβολή φωτογραφιών έργων καλλιτεχνών της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας της περιόδου 1910-1920 (Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιουν, Γκούσταβ Κλούτσις, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Ιβάν Κουντριασόφ, Μιχαήλ Πλαξίν, Μαρία και Μπορίς Έντερ, Σολομών Νικρίτιν) από τη Συλλογή Κωστάκη του ΜΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με θέμα τη σχέση της τέχνης με την διαστημική επιστήμη και το ουτοπικό κίνημα του κοσμισμού.

(Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου)

Θα προηγηθεί έκθεση αστροφωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου, με την υποστήριξη του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Αφροδίτη Πατουλίδου Σοπράνο / Νικελάρπα

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Leo McFall Διεύθυνση Ορχήστρας

15 Μαρτίου 2024 στις 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

25€, 20€, 15€, 10€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ)

Προπώληση εισιτηρίων: www.tsso.gr & εκδοτήρια ΚΟΘ, Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button