
Η φετινή σεζόν στη Μικρή Σκηνή προσελκύει ήδη συζητήσεις, χαρακτηρισμούς και προσδοκίες, καθώς πολλοί μιλούν για «το καλύτερο πρόγραμμα της πόλης». Η πρόσφατη παράσταση των «Πριγκίπων του Τραγουδιού» επιβεβαιώνει αυτή τη φήμη, χαρίζοντας στο κοινό μια μουσική εμπειρία με δυνατή καλλιτεχνική ταυτότητα και αληθινό σεβασμό στο ελληνικό τραγούδι.
Στο κέντρο της βραδιάς βρίσκεται ο Ανδρέας Καρακότας. Με ώριμη παρουσία και φωνητική καθαρότητα, αναδεικνύει τον λόγο που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του ρεπερτορίου. Οι επιλογές των τραγουδιών του συνδυάζουν διαχρονική αξία και σύγχρονη ανάγνωση, φωτίζοντας ατμόσφαιρες που ταξιδεύουν τον θεατή σε εποχές και μνήμες.
Δίπλα του η Αιμιλία Χαλκιά προσθέτει φρεσκάδα και ευγένεια. Η καθαρή φωνή της και η σταθερή ερμηνευτική προσέγγιση δικαιώνουν την εμπιστοσύνη του δασκάλου της και δημιουργούν εξαιρετική ισορροπία στη σκηνή.
Καθοριστικό ρόλο έχει η ομάδα των μουσικών, που λειτουργεί σαν ενιαίο καλλιτεχνικό σώμα.
Το μουσικό σύνολο λειτουργεί ως ενιαία, δεμένη καλλιτεχνική δύναμη. Ο Γιάννης Καρασαββάς στο μπουζούκι χαρίζει ήχο γεμάτο χαρακτήρα, ενώ ο Κώστας Ματσίγκος στις κιθάρες ξεχωρίζει με τεχνική αρτιότητα και σκηνική άνεση. Ο Δημήτρης Γουμπερίτσης στο κοντραμπάσο δημιουργεί στέρεη, εκφραστική βάση, την οποία φωτίζει ο Λευτέρης Τσικουρίδης με την παρουσία του σε μπουζούκι, κρουστά και φωνή, προσθέτοντας μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων. Η βραδιά ολοκληρώνεται με την εμφάνιση του Γιώργου Κοκκινάκη στο πιάνο, ο οποίος, παρών ειδικά για αυτή τη συναυλία, αφήνει βαθιά, διακριτή σφραγίδα στον συνολικό ήχο.
Το κοινό παρουσιάζει εντυπωσιακή ποικιλία. Νέοι ακροατές, σταθεροί φίλοι της μουσικής αλλά και άνθρωποι μιας γενιάς που κάποτε γέμιζε τις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Η ανταπόκρισή τους ζωντανεύει τον χώρο και αποκαλύπτει ότι η Μικρή Σκηνή λειτουργεί σαν πραγματικό σπίτι για το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι.
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς προέρχεται από ηχητικό ντοκουμέντο του Ντίνου Χριστιανόπουλου με το «Με γέρασες». Η μετάβαση στο «Ενός λεπτού σιγή» δημιουργεί σχεδόν τελετουργική ατμόσφαιρα, με τον Καρακότα να αποδίδει το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και του ποιητή με ευαισθησία και δύναμη.
Η παράσταση ξεχωρίζει επίσης για τη συμμετοχή των ανθρώπων της Μικρής Σκηνής, που τραγουδούν, μοιράζονται τη στιγμή και λειτουργούν ως ενεργό κομμάτι της βραδιάς. Ο χώρος δίνει την αίσθηση ζωντανού οργανισμού, ενός μικρού καλλιτεχνικού πυρήνα που χτυπά με πάθος.
Η συνολική εντύπωση σχηματίζει καθαρή εικόνα. Η Μικρή Σκηνή δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου το τραγούδι αποκτά τελετουργικό χαρακτήρα, η τέχνη παράγεται με ουσία και το κοινό συναντά βραδιές που μένουν στη μνήμη.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως τις 27 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο. Μια επιλογή που επιβεβαιώνει γιατί συζητείται τόσο έντονα ως «το καλύτερο πρόγραμμα της πόλης».
Γράφει ο Ανδρεάς Βούλγαρης
Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ: Ανδρέας Καρακότας: «Οι Πρίγκιπες του Τραγουδιού» στη Μικρή Σκηνή Θεσσαλονίκης










